Лети повече

С проекта „Лети повече“ повече хора се докоснаха до летенето с парапланер, летяха повече, по надалеч, научиха повече и мечтата на стотици да полетят за пръв път се сбъдна. След провеждането за втора поредна година на фестивала „Въздухария“, в град Сопот, ентусиазмът на екипа от клуба по парапланеризъм „Лети независим“ прерасна в проекта „Лети повече“, с който мечтите ни станаха възможни. Третият фестивал на свободния полет „Въздухария“ се разрасна. „Лети независим“ покани петима световно известни акро пилота, членове на АППИ. Те представиха вдъхновяваща въздушна демонстрация. Повече от очакваните 3000 човека, посетиха фестивала, включително професионални пилоти, аматьори, любители на екотуризма и представители на медиите.  Благодарение на партньорството с швейцарската Международната асоциация на пилотите и инструкторите по парапланеризъм –  АППИ, летенето с парапланер в България стана не само по-популярно и по-сигурно, но и за пръв път –  достъпно за хората в неравностойно положение.

„Лети повече“ е проект за развитието на парапланеризма в България и създаването на дългосрочно партньорство за интегриране на опита и високите стандарти в обучението на швейцарския ни партньор „Асоциация на пилотите и инструктори по парапланеризъм“(APPI). Проектът развива и популяризира парапланеризма в България, като представя страната като уникална и привлекателна дестинация за парапланеризъм и екотуризъм в целия свят. Работи за превенцията на рисковете по време на полет като осигурява редовен технически контрол. Увеличава практическата и теоретична подготовка на пилотите. За пръв път осъществява социална кампания за включване на хора в неравностойно положение.

 

BGN 208 135

Безвъзмездна помощ: CHF 99 000

Съ-финансиране: BGN 50 614.91 

 

Изпълнителна агенция

Виктория Атанасова

victoriata@gmail.com

http://www.sky-camp.com/

http://paraglidebulgaria.com

https://www.facebook.com/FlyMoreBulgaria/?fref=ts

За пръв път 73 човека полетяха с парапланер, благодарение на социалната кампания за хора в неравностойно положение. Клубът обнови екипировката си от соло и тандемни крила. Създадохме първия в България технически център, оборудван с апаратура за преглед и профилактика на екипировка. Професионалните пилоти от екипа на „Лети повече“ обиколиха България, за да опишат 42 старта – места подходящи за летене представени в новия двуезичен уеб портал http://paraglidebulgaria.com. Клубът се оборудва с две нови мобилни метеорологични станции, които спомагат за планирането и сигурността на полетите, по време на експедиции, обучения и състезания. Проведохме четири отворени форума за всички, които искат да опознаят парапланеризма. В изложбата „Сбъднах една своя мечта – полетях“  и филма „Една мечта“, тандемните пилоти от „Лети независим” споделиха кадри от въздуха и земята с неподправените емоции на техните пасажери, които се включиха в социалната кампания за хора в неравностойно положение. Повече от 150 публикации в медиите и телевизионни излъчвания представиха проекта. Екипът на „Лети независим“ и нашата партньорска организация АППИ осъществиха 11 общи дейности, 4 експерта майстор инструктори от АППИ посетиха България и проведоха 7 професионални курса по парапланеризъм. 34 участници бяха преквалифицирани с АППИ сертификат. Пет тандемни пилота от „Лети независим“ бяха обучени, за да извършват полети за хора с увреждания.

 

Летенето за нас е начин да изразим себе си. Летим за свое собствено удоволствие и за да носим удоволствието на хората.“

Максим Широн, акро пилот и инструктор по парапланеризъм от АППИ

„Осъществих една своя мечта - полетях! Не намирам достатъчно думи за да изразя благодарността си, това което правите е невероятно! Човек, който няма нашите проблеми може би няма съвсем да разбере, но повярвайте ми уникално е да ни дадете шанс да изживеем нещо, което сме пропуснали да направим преди това, а това усещане - да летиш, никой не би трябвало да

пропусне. ....”

Михаил Петров, участник в социалната кампания на „Лети повече“

Давид Йоаким

secretary@appifly.org

www.appifly.org