Събитието „Хора за хората“ отбеляза края на Българо-швейцарската програма за сътрудничество

14 Nov 2019

„Имахме шанса да се учим от най-добрите, да копираме и адаптираме модели за дуално образование, здравни и социални услуги за общността.“ Това заяви заместник министър-председателя Томислав Дончев при откриването на събитието „Хора за хората“. Той постави в центъра на успеха на програмата създадените добри партньорства през 10-те години на изпълнение. „Убеден съм, че най-доброто предстои и от тук нататък сме обречени да бъдем по-добри.“, отбеляза г-н Дончев и маркира част от постиженията в цифри – 100 подкрепени организации, 4 000 тона обезвредени пестициди, 28 построени или обновени детски градини и училища, 1600 ученици по дуална програма.

„Солидарност и сътрудничество са ключовите думи на Българо-швейцарската програма,“ отбеляза в приветствието си Н.Пр. г-жа Мюриел Берсе Коен, посланик на Швейцария в България, и допълни – „Работейки заедно можем да бъдем по-силни и да преодоляваме предизвикателствата, които стоят отвъд границите на държавите ни.“ Тя очерта основната характеристика на програмата – да бъде близо до хората и подкрепя техните идеи. „България и Швейцария повече от век поддържат дипломатически отношения и в основата им стои доверието, взаимното уважение и полезния обмен.“

За период от 10 години, швейцарската страна предостави на България 76 милиона швейцарски франка, с които бяха подкрепени над 120 инициативи в области, като околна среда, социална сигурност, гражданско общество, научен обмен и др. Събитието „Хора за хората“ е и финална стъпка на едноименната изложба, която беше открита през месец май в Народно събрание и след това обиколи 6 български града.