„ПЕПЕРУДА, КАЦНАЛА НА РАМОТО“: НОВИЯТ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ НА РЕЖИСЬОРА ИРЕНА ДАСКАЛОВА С ПРЕМИЕРА В КИНО ОДЕОН НА 28 СЕПТЕМВРИ

25 Sep 2017

„Пеперуда, кацнала на рамото“ е заглавието на новия документален филм на режисьора Ирена Даскалова, който публиката ще може да види за пръв път на 28-ми септември, четвъртък, от 18 часа в кино Одеон. Входът за премиерата е свободен, като всички гости ще имат възможност да се срещнат с режисьора и ключови хора от екипа на продукцията.

„Пеперуда, кацнала на рамото“ е заснет през пролетта на 2017 г. и разказва успоредно две истории, които на пръв поглед нямат нищо общо.

Едната проследява неравната битка за опазването на белоглавите лешояди, която екипът на „Зелени Балкани“ води в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, и усилията, които полага за тяхното завръщане в сърцето на Централния Балкан. Другата история е тази на мобилните екипи от социални работници на SOS Детски селища, и техните ежедневни усилия за подпомагане на най-нуждаещите се семейства в региона на Велико Търново, да могат да задържат децата си и да се грижат все по-добре за тях.

„Общото между двете истории са хората – хората, които не спират да се борят за опазването на околната среда, за подкрепата на онези в най-голяма нужда, за това светът ни да е поне малко по-светъл“, споделя режисьорът Ирена Даскалова и допълва „Тези хора са като онази малка пеперуда, която, кацнала на рамото ни, може да промени баланса в цялата Вселена“.

Филмът е създаден по инициатива на Фондация СМАРТ, а негов трейлър може да бъде видян на интернет страницата на продукцията – www.butterflyontheshoulder.info. На същата страница могат да се заяват и безплатни DVD копия на филма, предвидени за училища, социални институции и неправителствени организации.

Филмът е съфинансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество - http://www.swiss-contribution.bg/.

За регистрация за присъствие на премиерата тук:

http://butterflyontheshoulder.info/