Малкият проект, донесъл голяма промяна - Втората национална конференция „Дуалното образование – път на възможностите“

13 Jun 2019

"Един малък проект, който донесе голяма промяна. Дуалното образование вече е български модел, а не швейцарски." - това бяха част от думите на Нейно превъзходителство г-жа Мюриел Берсе-Коен, Посланик на Швейцария в България по време на откриването на Втората национална конференция „Дуалното образование – път на възможностите“ на 12 юни в София. В приветствието си пред участниците тя открои постигнатото през петте години на проект ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“. "Предизикателство е да продължим започнатото. В ръцете на всички нас, част от системата за дуално обучение," отбеляза г-жа Берсе-Коен.

Приветствие отправи и г-н Иван Иванов, директор на дирекция "Централно координационно звено" в Министерски съвет. Той отбеляза, че образованието е ключов стълб за икономическото развитие и то трябва да отговаря на нуждите на икономиката. "Когато знаеш какво искаш, имаш ясни приоритети и имаш от кого да се учиш, ще успееш. Постигнахме един много добър модел, върху който ще градим. Благодаря за сътрудничеството на добрата съвместна работа на всички ангажирани с изпълнението на проекта", отбеляза г-н Иванов.

Обзор на темата дуално образование в България и как то се възприема, представиха от социологическа агенция „Галъп Интернешънъл“. Общите констатации бяха следните: дуалното образование връща доверието в една система, която сме имали, но днес трябва да преоткрием, както и към професионалното образование в цялост; дуалното образование съчетава полезното с важното и създава отношения между бизнеса и държавата; дуалното образование помага за решаването на проблеми на младите хора, включително формирането на работни умения и създаване на отношение към работата. Изведен беше и акцент - част от отговорите на въпроса "Защо младите хора напускат малките градове?" - освен заплащането, като водещ стимул, причини са още липсата на достъп до добри социални услуги, не достатъчно доброто качество на живот и социален статус. В презентацията бяха поставени много въпроси и теми за обсъждане, на които се постараха да отговорят участниците в различните панели на конференцията.