Центърът за сухоземни костенурки отбелязва десетата си годишнина

Pokana

Единственият в България Център за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки в с. Баня, Община Несебър ще отбележи десетата годишнина от създаването си на специално събитие на 12 септември 2017г.

Събитието е от 16 до 19 часа на 12 септември 2017 г., вторник, село Баня, ул. „Шипка“ № 10. Гостите ще имат възможност да се запознаят с работата на Центъра, както и да присъстват на пускането в природата в защитена зона „Емине-Иракли” на отгледани в Центъра костенурки.

Ежегодно Центърът подслонява няколко стотици конфискувани или бедстващи костенурки, осигурява им грижа и лечение. Освен че е един от шестте спасителни центъра за животни в България, това е четвъртият Европейски център за костенурки.

За десетте години на своето съществуване Центърът за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки се утвърди като уникална за страната институция, специализирана в изучаване, опазване, рехабилитация, лечение, размножаване и връщане в природата на двата вида сухоземни костенурки, населяващи България – шипоопашата и шипобедрена.

Отбелязването на десетгодишнината на Центъра съвпада в успешното приключване на двугодишния проект „Българо-швейцарско партньорство за развитие на Центъра за костенурки на Фондация „Геа Челониа”, изпълнен от Фондацията с  финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.