Официално откриване на детска градина и здравна служба, обновени по БШПС

Детската градина „Пролетна дъга“ в Шумен и здравната служба в съседното село Ивански, които са обновени по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество (БШПС), ще бъдат официално открити на 7 март.

На церемониите ще присъства швейцарска делегация, която е в България за редовната годишна среща на БШПС. В делегацията са представители на Държавния секретариат по икономически въпроси и на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество.

В с. Ивански гостите ще посетят и образователния център -  пристройка към  Начално училище „Христо Ботев“, който е изграден наскоро също по програма ЗОВ. В центъра вече се провеждат  обучения за децата, както и съвместни занимания за родители и деца, „наваксващи училища“, „уикенд училища“ и „училища за родители“.

Делегацията от Швейцария ще се запознае на място с напредъка и по друг проект в община Шумен, изпълняван с швейцарско финансиране – въвеждането на система за разделно събиране и временно съхраняване  на опасни отпадъци от бита. Пилотните дейности по този проект засяга 22 общини в България. Пет общини, сред които и Шумен, трябва да изградят пилотни центрове за събиране и временно съхраняване на опасни битови отпадъци.