Конференция "Дуалното образование – път на възможностите"

Събитието е в рамките на Европейската седмица на професионалните умения и се организира от Министерството на образованието и науката и българо-швейцарския проект ДОМИНО в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. 

Конференцията на 22 ноември „Дуалното образование – път на възможностите“ ще бъде открита от вицепремиера Томислав Дончев, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, посланиците на Швейцария, Австрия и Германия Денис Кнобел, Роналд Хаузер и Херберт Салбер, както и от Огнян Златев, ръководител на Представителство на ЕК в София. Конференцията ще бъде излъчвана и онлайн на сайта на проекта ДОМИНО: http://dominoproject.bg/

Ще бъдат представени визията на българското Министерство на образованието и науката за дуалното образование както и добрите практики на трите проекта с обща цел за дуално образование, изпълнявани в момента в България: българо-швейцарския проект ДОМИНО, както и проектите на Стопанска камара на Австрия в България и Германо-българската индустриално-търговска камара.

В специална дискусия, посветена на гледните точки на управляващите и бизнеса, ще участват министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на икономиката Емил Караниколов, като и изпълнителни директори на водещи чуждестранни и български фирми-партньори по навлизането на дуалното образование в България.

Хората от практиката, ангажирани с навлизането на дуалното образование – учители, наставници, експерти, бизнес, ще имат възможност да представят своята гледна точка и да обсъждат новаторски идеи. Ще бъде чут и гласът на младеж, един от първите, завършили училище по дуалната система по швейцарския модел „учене чрез работа“.

Думата ще имат и изследователи в специален панел за дискусии за ролята на професионалното ориентиране и дуалното обучение. Знания и опит ще споделят представители на Швейцария и Словакия.

Конференцията е предшествана на 21 ноември от експертни дискусии и обмяна на опит между експерти по образование на национално и местно ниво, както и специалисти от различни организации и институции, мениджъри „Човешки ресурси“, директори на професионални гимназии, учители, наставници от фирмите, представители на търговски камара, работодателски организации, браншови организации и синдикати.