Дискусия за пилотния модел за домашни грижи

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и посланикът на Конфедерация Швейцария Н. Пр. Денис Кнобел, посланик на Конфедерация Швейцария, ще посетят гр. Враца на 28 септември. Те ще се запознаят отблизо с организацията на работа и предоставяните услуги от Център „Домашни грижи“ – Враца, създаден по проект по Българо-швейцарската програма.

В среща – дискусия с представители на партньорите на местно ниво, с които БЧК активно работи в периода 2012-2017 г. за качествено предоставяне и утвърждаване на интегрираните здравно-социални услуги в Област Враца. В дискусията ще вземат участие: Калин Каменов – кмет на Община Враца, инж. Иво Цветков – кмет на Община Бяла Слатина, Петър Данчев – кмет на Община Криводол, Румяна Декова – председател на Общинския съвет на Община Оряхово, представители на РЗИ-Враца, РД „Социално подпомагане“, лични лекари от четирите общини по проекта.

Пилотният модел за предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги на възрастни хора в домашна среда заработи в рамките на проекта „Домашни грижи за независим и достоен живот“ в рамките на Българо-швейцарската програма, изпълняван от Българския Червен кръст (БЧК), Швейцарския Червен кръст, Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и социалната политика в периода януари 2012 – юни 2017 година. В рамките на проекта за първи път в България бе въведен модел за предоставяне на професионални интегрирани здравно-социални услуги на възрастни хора в домашна среда на базата на швейцарския опит.

 

Повече за проекта: http://www.swiss-contribution.bg/projects/domashni-grizhi/domashni-grizhi-za-nezavisim-i-dostoen-zhivot